Bericht 4 (zwart): Prijs Schilderkunst van de Stad Mechelen - Grote Prijs Ernest Albert 2018

Prijs Schilderkunst van de Stad Mechelen - Grote Prijs Ernest Albert 2018
Hieronder het PERSBERICHT / OPROEP van de Prijs Schilderkunst van de Stad Mechelen - Grote Prijs Ernest Albert 2018.
Met een bedrag van 7500 EURO voor de winnaar, is deze prijs één van de grootste in België.
Bovendien stellen de genomineerde kunstenaars gedurende 2 maanden tentoon in de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum Mechelen.
Deadline voor inschrijven is maandag 16 april 2018.
Reglement vind je op: http://www.prijsernestalbert.be 
Gelieve jouw collega's en alumni te informeren over deze prijs.
Eerdere winnaars zijn: Greet Van Autgaerden (Schilderkunst 2012), Anton Cotteleer (Beeldhouwkunst 2014) en Caroline Coolen (Tekenen & Grafiek 2016).
Met vriendelijke groet,
Hans Martens, directeur
Academie voor Beeldende Kunsten
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
T 015 282990
M 0496 552929



Mechelen, 22 februari 2018

PERSBERICHT

Grote Prijs Ernest Albert voor schilderkunst
Winnaar van tweejaarlijkse kunstprijs ontvangt € 7500

De stad Mechelen organiseert opnieuw de ‘Grote Prijs Ernest Albert’. Deze prijs voor beeldende kunsten wordt tweejaarlijks toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst & vrije grafiek. In 2018 is het de beurt aan de schilderkunst. Aan de Grote Prijs Ernest Albert, één van de belangrijkste kunstprijzen in België, is een prijzenpot van 7500 euro verbonden.

Inschrijven kan t.e.m. 16 april 2018.

De prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), een begenadigd kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Dankzij een belangrijke schenking van zijn vrouw Marcelle Albert aan de stad Mechelen leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’. Ter nagedachtenis van Ernest Albert en Marcelle Breugelmans, de mecenassen van deze kunstprijs, wordt uitdrukkelijk verwezen naar de voorkeur van de schenkers voor de figuratieve vorm van de beoefende kunstdisciplines. De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, wonend, gestudeerd of werkend in België). “De winnaar krijgt 7500€. Een belangrijke impuls waarmee onze stad andermaal kansen en erkenning biedt aan artistiek talent”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

2018 editie schilderkunst

In 2012, editie schilderkunst, werd de prijs toegekend aan Greet Van Autgaerden; in 2014 aan beeldhouwer Anton Cotteleer; in 2016 Caroline Coolen voor haar inzending tekenkunst en vrije grafiek. “Dit jaar zoeken we dus opnieuw naar een kunstenaar in de discipline ‘schilderkunst’”, zegt Björn Siffer die ook voorzitter is van het Comité Ernest Albert. “Kunstenaars kunnen hun portfolio op papier of digitaal bezorgen aan onze Academie voor Beeldende Kunsten tot en met 16 april. Daarna zullen we met het Comté Ernest Albert bepalen welke van deze kunstenaars een plek krijgen in onze tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum. Bij de opening van deze tentoonstelling op 17 juni zal ik de winnaar van deze belangrijke prijs bekend maken”, zegt voorzitter van Comité Ernest Albert Björn Siffer.

Jurering genomineerden

De jurering gebeurt in twee ronden. De eerste selectie gebeurt op basis van een ingezonden portfolio. De inzending van de portfolio dient te gebeuren tot en met 16 april 2018. Op basis van de ingezonden portfolio selecteert de jury een aantal kunstenaars om hun werk tentoon te stellen in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum Mechelen. Bij de start van de tentoonstelling, op zondag 17 juni om 11u wordt de prijs overhandigd. De tentoonstelling zal lopen van zondag 17 juni tot en met zondag 19 augustus en is gratis toegankelijk van donderdag tot zondag van 13u tot 18u.

“Deze prijs ligt in het verlengde van wat ik de afgelopen jaren in Mechelen doe. Talenten, zowel jong als oud, uitnodigen om creatief te zijn en kansen bieden”, zegt schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer.

Praktische info

Het volledige reglement en het inschrijvingsformulier staan op de website www.prijsernestalbert.be

Persinterviews:
Björn Siffer (schepen van Cultuur + voorzitter Comité Ernest Albert)
T 015 29 78 21 | M 0478 47 57 31

Persmateriaal: persbericht

Voor alle persafspraken kan u terecht bij Caroline Verschaeren | Persverantwoordelijke stad Mechelen: T +32 (0)15 29 75 68 - M +32 (0)476 54 06 78- caroline.verschaeren@mechelen.be
 
Extra info op te vragen via: Telefoon: 015 28 29 90 Email:ernest.albert@mechelen.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023

Willy Van Den Dorpe