COAL

Oproep voor kunstenaars: COAL prijs voor Kunst en Milieu
Appel aux artistes: Prix COAL d'Art et Environnement



Deadline 30 januari 2015
De COAL Prijs voor Kunst en Milieu wordt elk jaar uitgeloofd aan een hedendaagse kunstenaar die een project rond een milieuonderwerp uitwerkt. Het doel is, om net de vitale rol van kunst en creatie in het aanwakkeren van maatschappelijk bewustzijn te benadrukken.
Kunst kan ook concrete oplossingen voor klimaatproblemen aanreiken, en dat wil de prijs in de verf zetten.
De winnaar zal geselecteerd worden uit een short-list opgesteld door een jury van bekende specialisten in kunst, onderzoek, ecologie en duurzame ontwikkeling. De prijs wordt ondersteund door het Franse Ministerie van Cultuur en Communicatie, het Franse Ministerie van Ecologie en Duurzame Ontwikkeling, en het Nationaal Centrum voor Plastische Kunsten. De laureaat zal 5000 euro ontvangen en wordt uitgenodigd voor een verblijf op het Domein van Belval (Ardennes, France) door de François Sommer Stichting.
In 2015, van 30 november tot 10 december, zal Frankrijk gastheer zijn voor de 21e VN-Klimaattop. Deze conferentie zal een belangrijke rol vervullen in het onderhandelen van doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan. Het doel van de top is ook om alle landen via een bindend klimaatverdrag ertoe te verplichten om het klimaat tegen 2100 met niet meer dan 2 graden te laten stijgen.
Deze speciale 2015-editie van de COAL Prijs voor Kunst en Milieu maakt van de gelegenheid van de VN-top gebruik om ook het publiek en de politieke spelers te tonen dat er alternatieve manieren zijn om de complexiteit van klimaatverandering te vatten. Ook creativiteit en innovatie kunnen een duurzame cultuurverschuiving mogelijk maken. De COAL-prijs biedt een alternatief voor de anders louter wetenschappelijke en politieke insteek van de VN-top, door in te zetten op een paradigmatische shift van wetenschappelijke niveaus van duurzaamheid naar een duurzaamheid voor iedereen. Kunst en cultuur kunnen die rol goed vervullen, zo zegt de organisatie.
De zesde editie van deze COAL Prijs voor Kunst en Milieu maakt deel uit van e ArtCOP21: een uitzonderlijk cultuurfestival dat door COAL georganiseerd wordt, samen met partner ‘Cape Farewell’ van de UK. Dit festival vindt plaats in Frankrijk tijdens de VN-top (ook wel COP21 genoemd). ArtCOP21 is een samenwerking tussen culturele actoren die de ecologische transitie naar een gezondere omgeving willen bewerkstelligen door kunst en cultuur.
PARTNERS:
On the Move, Julie’s Bicycle, University of the Arts, London, Studio Orta – les Moulins, Zone sensible, la Réserve des arts.
CONTACT:
Lauranne Germond, COAL
2 rue Caffarelli, 75003 Paris
contact@projetcoal.fr - www.projetcoal.fr
David Buckland, CAPE FAREWELL
University of the Arts Chelsea
16 John Islip Street, London SW1P 4JU
yasmineostendorf@capefarewell.com - www.capefarewell.com


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023

Willy Van Den Dorpe