Bericht 4 (rood): Code hemelsBLAUW | ABKA & recycling | PMD

Bericht 4 (rood): Code hemelsBLAUW | ABKA & recycling | PMD



Het is zover!
2019
Code hemelsBLAUW;) de ABKA maakt nu ook deel uit van de recycling-geschiedenis! Het officiële begin van de afval-(r-)evolutie op de Academie Beeldende Kunsten Anderlecht werd gegeven op de Peereboomdrink op zaterdag 16 maart. Het uiteindelijke doel is zo weinig mogelijk afval te creëren en zoveel mogelijk materiaal te laten circuleren en/of hergebruiken. Intussen is het gescheiden sorteren van het plastiek, tetrabrick onder de verzamelnaam PMD een feit!

De blauwe afvalbakken worden momenteel verspreid over de academie. Je vindt ze al: - aan de drankautomaat en binnenkort ook aan de garagepoorten en aan de Peereboom. Bij twijfel wat er nu wel of niet precies in deze blauwe pmd vuilnisbakken mag:
https://www.arp-gan.be/nl/sortering/2-pmd-verpakkingen.html



Enkele hoogtepunten uit de recycling-geschiedenis:


500 v Chr.
Athene organiseert het eerste gemeentelijke afval-dumpings-programma in de westerse wereld. Lokale wetten bepalen dat afval meer dan een kilometer van de stadsmuren verwijderd moet worden.
1031Japan begint met het eerste ooit geregistreerde hergebruik van oud papier. Alle documenten en papier worden gerecycled en opnieuw verpulverd tot nieuw papier en vervolgens in lokale winkeltjes in het hele land verkocht.
1690
America, het fabricageproces voor gerecycleerd papier wordt geïntroduceerd. De Rittenhouse Mill in de buurt van Philadelphia zal papier maken van vezels die zijn afgeleid van gerecycled katoen en linnen vodden.
1865
Het Leger des Heils wordt opgericht in Londen en begint met het verzamelen, sorteren en recyclen van ongewenste goederen. De ‘Household Salvage Brigades’ gebruiken de ongeschoolde armen om afgedankt materiaal een twee leven te geven. De organisatie en het programma migreerden in de jaren 1890 naar de Verenigde Staten.
1897
New York City creëert een faciliteit voor materiaalterugwinning waarbij afval wordt gesorteerd op de "picking yards", verschillende soorten papier, metalen, tapijten, jutezakken, touw, rubber en zelfs paardenhaar worden hier gesorteerd voor recycling en/of hergebruik.
1904
De eerste Amerikaanse aluminium recyclingfabrieken zijn open in Chicago en Cleveland.
1916 tot 1918
Vanwege de enorme tekorten aan grondstoffen tijdens de Eerste Wereldoorlog, creëert de federale overheid de afval-opvangservice met het motto "Do not Waste Waste - Save It."
1955
Het tijdschrift Life van 1 augustus biedt een artikel van twee pagina's over 'Throwaway Living'. Consumenten worden geleidelijk verleid met het idee dat items voor eenmalig gebruik noodzakelijk zijn voor de moderne levensstijl. Gemak en comfort worden de twee meest wenselijke kwaliteiten in productmarketing, wat er onvermijdelijk toe leidt dat parken, bossen en snelwegen bezaaid raken met vuilnis.
1965 tot 1970
De Mobius Loop wordt geïntroduceerd als het symbool voor Reduce, Reuse, Recycle. In de vorm van een Mobius-strip is het symbool ontworpen door Gary Anderson nadat een in Chicago gevestigd bedrijf voor gerecycleerde verpakkingen een kunstwedstrijd heeft gesponsord om het milieubewustzijn te vergroten.
1970
De eerste ‘Earth Day’ brengt nationale aandacht naar het probleem van het vergroten van afval en het belang van recycling. Nu wordt Earth Day ondersteund door meer dan 192 landen op 22 april.
Elk jaar nemen meer dan 1.000.000.000 mensen en bijna alle schoolgaande kinderen deel aan jaarlijkse vieringen op de Werelddag om het behoud van ons milieu te bevorderen door ze te beschermen, door te recycleren, te reinigen en te innoveren.
1972
De eerste recyclingfabriek wordt gebouwd in Conshohocken, Pennsylvania - Verenigde Staten.
1991
Duitsland heeft geschiedenis geschreven toen het een verordening goedkeurde die de verantwoordelijkheid voor de hele levenscyclus van verpakkingen naar producenten verschoof.
1994
De eerste gescheiden inzamelingen van pmd-afval gaan van start in België bij de oprichting van het bedrijf Fost Plus toen de eerste PMD-zakken werden uitgedeeld.
2000
De EPA bevestigt een verband tussen opwarming van de aarde en afval, wat aantoont dat het verminderen van ons afval en recycling de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
2012
Meer dan 265 miljoen kilogram consumentenelektronica wordt gerecycled - een toename van 56 miljoen kilogram (meer dan 25 procent) in 2011.
2013
Vanaf 1 juli zijn alle bedrijven in het Vlaams Gewest verplicht pmd-afval te sorteren.
2014
Vanaf 2 februari is het sorteren van pmd-afval ook verplicht voor bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
2016
Een team van Japanse wetenschappers ontdekte een soort bacteriën die kunststoffen eet die vaak in waterflessen worden aangetroffen. De ideonella sakainese scheidt een enzym af dat het PET omzet in het genereren van een chemisch tussenproduct dat door de cel wordt opgenomen en vervolgens verder wordt afgebroken, waardoor de bacteriën koolstof en energie krijgen om te groeien!
2018
De oceaanopruiming
De Great Pacific Garbage Patch is het grootste vuilnis eiland in de oceaan gelegen tussen Californië en Hawaii. De kwestie van deze oceaanplastics leidde tot de ontwikkeling van het System 001 prototype van de marine-plasticcollectie van de Ocean Cleanup. Dit systeem maakt gebruik van geavanceerde technologieën om immense hoeveelheden plastic uit onze oceanen te verwijderen.
2019
De ABKA gooit de eerste troef van het nieuwe afvalbeleidsplan op tafel: deze opmerkelijke en hoogkwalitatieve kunstacademie met een enorme ambachtelijke / artistieke productiviteit in Brussel, België start met het invoeren van de blauwe PMD – vuilnisbakken. Momenteel werkt de werkgroep Ecoteam van deze kunstacademie aan een masterplan voor het sorteren en recycleren van glas, papier en compost onder het motto ‘de kunst van het recycleren en wie weet in de toekomst: het recycleren van kunst;). En verder: is het mogelijk om het concept ‘afval’ in de toekomst te laten verdwijnen...?

Ter info: ook glas circuleert al. Wie kapot glas (zowel gekleurd als wit glas in allerlei vormen, van glas uit kaders bijvoorbeeld) in de daarvoor voorziene bak aan de deur van glaskunst plaatst (uitsluitend proper/ schoon glas a.u.b.), verkleint daarmee de afvalberg en helpt glaskunst en de academie met het circuleren van materiaal. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023

Enrique Karabitian nodigt je uit op zijn tentoonstelling