Willy Van Den Dorpe

 “De Denker”: een eigenzinnig cadeau voor de feestdagen
“Le Penseur”: un cadeau original pour les jours de fêtes

infos en français: 02/629.23.26


Miniatuurversie "Denker in alle staten" verkrijgbaar bij Dienst Cultuur

Schenk de VUB-denker als eindejaarscadeau!

Miniatuurversie van “Denker in alles staten" te koop bij Dienst Cultuur.
Het voor VUB’ers bekende rode beeld van kunstenaar Willy Van Den Dorpe staat intussen al geruime tijd te schitteren op een prominente plaats op campus Etterbeek, maar wist je al dat je dit beeld nu ook zelf in huis kan halen?
Eerder dit jaar nog nam Nobelprijswinnaar François Englert het eerste exemplaar van deze miniatuur VUB-denker in ontvangst van rector Paul De Knop en VUB-voorzitter Eddy Van Gelder. Wie ook graag deze kleine denker cadeau geeft, of er zelf eentje wil aankopen, kan terecht bij Dienst Cultuur. Het beeld is er te verkrijgen tegen kunstuitgaven voorwaarden (meer info 02/629.23.26).
Praktische info:
  •  Prijs: € 222.
  • Schrijf het bedrag over op rekeningnummer: 001-3677935-62 met vermelding: 'gift 78646 DKINK1De Denker' 
  • Na ontvangst betaling kan het beeldje afgehaald worden bij Dienst Cultuur (Gebouw Y', eerste verdieping)

Achtergrond De “Denker in alle staten” - Willy Van Den Dorpe

De postmoderne kunstenaar zoekt het nieuwe niet “in” het kunstwerk, maar er rond, d.w.z. in de nieuwheid van de context. Hij is zich bewust van de paradox dat de nood om nieuw te zijn, gedoemd is tot het noodlot om snel oud te zijn. De wisseling van contexten en het spelen met de oude kunsten die ooit nieuwe waren, is een strategie om deze paradox als een matador te ontwijken. Hij toont vooral het maakselwerk van het oud geworden ooit nieuwe kunstwerk. En tevens de eenzame – want de vorm heeft zijn grond verloren – ideologie, die er verweest aan verbonden is . Het vaandel is geen vaandel meer wanneer de dragers gevlucht zijn. Dit relativisme lijkt me de kernloze kern van de postmoderne kunst. 
Het werk “Denker in alles staten” van Willy Van Den Dorpe kan via bovenstaande theoretische bespiegeling geïnterpreteerd worden. Hij reproduceert op ware grootte de denker van Rodin in de kleur rood die het waarheidsbevestigend edel metaal brons van het oorspronkelijke beeld ondermijnt. Deze denker is een symbool van de Westerse verheerlijking van het christelijke geloof. Spijtig genoeg staat een verkleind model niet op elke Vlaamse schouw. Maar dit symbool van Rationaliteit, zoals door Rodin gemaakt, is niet los te maken van een negentiende-eeuws optimistisch vertrouwen in de wetenschap dat vandaag geen grond meer heeft. De Rationaliteit heeft in de twintigste eeuw teveel gefaald: dogmatismen, fundamentalisten, kernwapens, concentratiekampen. De rede heeft geen absoluutheid en kan gevaarlijke relativiteiten hebben, haar negatieve grenzen. Het relativerend vermogen kan haar ook redden, herbronnen, hervoeden, herdenken. 
Door de Denker van Rodin te bekronen met een windwijzer bekritiseert Van Den Dorpe de mogelijke manipulaties van het rationele denken. Zijn kritiek past binnen het vrij onderzoek en binnen de noodzaak voortdurend alles in vraag te stellen. Pas het voortdurend aan de tand voelen van de vast gewaande waarden, kan deze waarden levendig houden. Dat is de taak van de kunstenaar, evenals deze van de vrij onderzoekende wetenschapper.
Prof. dr. Willem Elias
Kunstfilosoof
Copyright © 2014 KultuurKaffee, All rights reserved.
You are receiving this email because you subscribed to our newsletter.

Our mailing address is:
KultuurKaffee
Pleinlaan
Ixelles 1050
Belgium

Reacties

Populaire posts van deze blog

Enrique Karabitian nodigt je uit op zijn tentoonstelling

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023