St Vincentius

Geïntegreerd kunstwerk in 
woonzorgcentrum Sint Vincentius te Kortrijk

Oeuvre d’art intégrée au 
Centre pour soins en établissement 
Saint Vincentius à Courtrai

Après la construction d'un centre de soins en résidence (144 logements), l'aide au logement (34 logements), centre court séjour (10 unités d'habitation) et un centre de formation pour les employés de Houtmarkt Courtrai, la gourvernance souhaite d’ intégrer une œuvre d'art.
Malheureusement pas d’infos en français possible.

Naar aanleiding van de nieuwbouw van een woonzorgcentrum (144 woongelegenheden), assistentiewoningen (34 woongelegenheden), centrum kortverblijf (10 woongelegenheden) en een vormingscentrum voor medewerkers aan de Houtmarkt te Kortrijk wenst het bestuur een kunstwerk te integreren.
Het gebouw is architecturaal opgetrokken uit verschillende lagen die onderling communiceren en de gelaagdheid van de gebruikers (bewoners en hun familie, de buurt en de medewerkers) én de gelaagdheid van hun nieuwe samenlevingsvorm uitdrukt . Het kunstwerk geeft een “extra laag” aan het gebouw en gaat in interactie met de andere lagen.
Vanuit principes van healing environment wordt een zeer sterk belang gehecht aan de integratie van natuur in het gebouw. Het kunstwerk is zintuigprikkelend, bewerkstelligt een drempelverlaging en nodigt aldus uit om binnen te komen in de voorziening. Dit kunstwerk is voornamelijk 'ervaarbaar' op het gelijkvloers en versterkt de doorwaadbaarheid/doorzichtigheid van het gebouw van Houtmarkt naar de achterliggende kloostertuin.
Het kunstwerk biedt artistieke meerwaarde aan de gebruikers, aan het gebouw en aan de omgeving. Het integreert zich en zorgt voor interactie en verbinding tussen mensen: bewoners, buurtbewoners, bezoekers en medewerkers. Gastvrijheid, hartelijkheid en huiselijkheid zijn kernwaarden in de werking van de voorziening.
Het kunstwerk geeft een duidelijke, verstaanbare boodschap aan mensen. Deze boodschap is door de gebruikers van het gebouw (bewoners en medewerkers) gemakkelijk te verwoorden.
Het werk is duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
Enkele sleutelbegrippen zijn:
• Gelaagdheid;
• Healing environment;
• Drempelverlaging;
• Gastvrijheid, hartelijkheid, huiselijkheid, verbinding;
• Verstaanbaar;
• Duurzaam en onderhoudsvriendelijk;
Procedure:
De opdracht wordt gegund door middel van een onderhandelingsprocedure met bekendmaking.
Deze procedure bestaat uit twee stappen: een selectieprocedure en een gunningprocedure.
In te dienen documenten bij de selectieprocedure (eerste stap):
1. Inschrijvingsformulier met de gegevens van de kandidaat;
2. Een verklaring op erewoord waarin de kandidaat verklaart dat hij zich niet in een toestand van uitsluiting bevindt;
3. Een portfolio van referenties van gelijkaardige en gelijkwaardige referenties waaruit blijkt dat hij professioneel bezig is met kunst.
Een beoordelingscommissie/jury zal de kandidaten selecteren die aan de gunningprocedure (tweede stap) mogen deelnemen. Bij deze tweede stap wordt aan de geselecteerde kunstenaars een voorstel van project gevraagd. Een beoordelingscommissie/jury zal de verschillende voorstellen onderzoeken en een advies van gunning aan de aanbestedende overheid formuleren.
Prijzen:
Uit de voorstellen van de geselecteerde kunstenaars kent de jury een eerste, tweede en derde prijs toe. De derde prijs behelst een som van 1.500 €. Als tweede prijs wordt een som van 3.000 € voorzien. De eerste prijs behelst de realisatie van het kunstwerk, inclusief studie- en ontwerpkosten, materiaalkosten, kunstenaarsgage, vervoer- en installatiekosten ten bedrage van maximaal 85.000 € (incl. BTW).
Deelname:
De kandidatuurstellingen met aanvraag tot deelneming aan de selectieprocedure (eerste stap) dienen, vergezeld van de hierboven gevraagde documenten te worden afgegeven of opgestuurd naar Sint Vincentius vzw, Groeningestraat 2 te 8500 Kortrijk t.a.v. J. Himpe. Deze documenten moeten Sint Vincentius hebben bereikt ten laatste op vrijdag 31 oktober 2014.
Bijkomende inlichtingen en het volledig bestek met inschrijvingsformulier kunnen verkregen worden bij Johan Himpe (algemeen directeur Sint Vincentius):johan.himpe@gvo.be
Meer informatie: www.gvo.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023