Lucian Freud

Een aanrader van Christine; het boek: Man met blauwe sjaal – Poseren voor Lucian Freud van Martin Gayford.
Recommandée par Christine; le livre: Homme avec un foulard bleu – poser pour Lucian Freud de Martin Gayford.
Homme avec un foulard bleu est la genèse d'un portrait, décrit du point de vue du modèle: Martin Gayford, critique d'art et ami de Lucian Freud.
Man met blauwe sjaal is de wordingsgeschiedenis van een portret, beschreven vanuit het gezichtspunt van het model: Martin Gayford, kunstcriticus en vriend van Lucian Freud. Het is een in alle opzichten uniek boek – een monument voor deze grote kunstenaar – dat de lezer meeneemt naar zijn atelier en vervolgens stap voor stap laat zien hoe een kunstwerk tot stand komt.
De magie tussen Freud en Gayford zorgde voor diepgaande gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen als oude meesters, kijken en bekeken worden, eten, reizen, collega's als Bacon en Picasso, maar ook over gokken en de Londense onderwereld, onderwerpen waarvoor Freud een meer dan gewone belangstelling had.
De lezer krijgt een uniek inzicht in de manier waarop deze hedendaagse meester werkte, zowel in technisch als psychologisch opzicht. Tegelijkertijd ontstaat er stukje bij beetje een portret in woorden van deze unieke persoonlijkheid, die van mening was dat alles – mens, dier en ding – een eigen individualiteit bezit.
Het boek is geïllustreerd met werk van Freud van de jaren veertig tot nu, waaronder de ets waarvoor Martin Gayford poseerde nadat het schilderij was voltooid. Huisgenoot David Dawson was verantwoordelijk voor de prachtige foto's van Freud aan het werk. Verder staan er in dit boek ook illustraties van grote meesters als Van Gogh en Titiaan die door Freud en Gayford werden besproken.
Het resultaat is, dankzij de laconieke commentaren, anekdotes en observaties een van de meest oorspronkelijke en informatieve boeken over kunst in tijden; een boek dat je, zoals Lex ter Braak in Vrij Nederland schreef 'iedereen zou willen geven'.
  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023