Bericht 4 (rood): Verslag Vergadering Beeldhouwatelier 1 oktober 2019



Bericht 4 (rood): Verslag Vergadering Beeldhouwatelier 1 oktober 2019

·         Werkplaatsreglement overlopen.
‘Vuistregels’ in het Beeldhouwatelier waar onder andere met slijpschijf, lastoestel en beitel worden gewerkt hebben een andere betekenis dan ‘vuistregels’ voor iemand op kantoor. Logisch, toch ?
Omdat wij als leraars  jullie nooit in gevaar willen brengen: Vuistregel nr.:

1.       “Schaf je eigen Persoonlijke Bescherming Middelen aan (PBM)  zoals veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, stofmasker, gehoorbescherming en een werkpak.”

2.      “Pas het werkplaatsreglement toe” (dit hangt uit in ons atelier, staat op onze blog )

3.       “Hou rekening met de veiligheidsrichtlijnen die vermeld staan in de handleiding van toestellen, van producten. Let ook op de omgeving waar er wordt gewerkt met toestellen/ producten en de voorschriften voor het eventuele gasflessen gebruik.

4.      Alvorens je een machine van de academie wil gebruiken vraag je toestemming aan de leraar. Dagdagelijks en herhaaldelijk zijn er toolbox-meetings over het juiste gebruik van machines, gereedschap. Vraag ernaar! Daarna kan je er zelf mee aan de slag.

5.      Machines van thuis meebrengen mag niet: Zie werkplaatsreglement: Het is NIET toegestaan om machines, mee te brengen van thuis uit.

6.      Producten meebrengen? : Eerst MSDS – fiche (Veiligheidsinformatieblad)  bezorgen via mail aan Carla en Bruno en zij wachten dan op goedkeuring van preventieadviseur. Kaften met MSDS van gebruikte producten vind je in ons atelier, in de kast achter het bureautje. Bij gebruik van producten pas je steeds de veiligheidsregels toe.

7.      Er wordt niet gewerkt buiten de lesuren. Bij voorbeeld:  op dinsdag start de les om 17 u 45. Op dinsdagnamiddag is er dus geen les en mag er niet gewerkt worden in ons atelier! Ander voorbeeld: op vrijdag is er geen les in ons atelier en mag er niet gewerkt worden. De leerkracht is burgerlijk aansprakelijk buiten de lesuren.

8.     Voor alle ateliers geldt dat de ateliers sluiten tijdens de middag- en avond pauze. Concreet wil dit in het beeldhouwatelier zeggen dat gereedschap en machines tijdig worden opgeborgen. De kastdeuren en atelierdeuren gaan dicht om 12 u 30 en om 17 u. De leerkracht is burgerlijk aansprakelijk buiten de lesuren.

9.      Op het einde van elke lessessie of vooraleer je vertrekt: Werkplek opruimen, met eerbied voor gereedschap: alles proper terugleggen op de juiste plaats, alles in de bakjes – niets in de zakjes.

10.  Toolboxmeeting: hoe berg je het snoer van een machine op.

11.   Afval sorteren: papier en karton, PMD, ijzerafval, hout.

12.  Tijdens de korte pauze van half 8 , half 4 en kwart voor 11 gaan de atelierdeuren niet dicht.  Voor alle ateliers geldt dat er niet gegeten en/of gedronken mag worden in de ateliers. ( Wet op welzijn en hygiëne en voedselveiligheid) We hebben een cafetaria. Poetspersoneel kreeg opdracht van directie om alles weg te halen uit atelier dat met drank, eten, koffiezet, … te maken heeft.

Al deze regels alleen door theorie onder de knie krijgen is net zo doeltreffend als het leren van de tango via een mondelinge cursus.
Onthou steeds dat ogenschijnlijk eenvoudige en ruwe karweien in het beeldhouwatelier vol finesses, kleine kneepjes en trucs zitten die je alleen kunt leren in de harde praktijk.
Beeldhouwers, begin met de nodige terughoudendheid bij het gebruik van toestellen, producten en machines. Voorzichtig ! … en bouw geleidelijk ervaring op.

·         Tentoonstellen van werken:  wat in de academie wordt gemaakt blijft ter beschikking van tentoonstellingen die de academie organiseert (expo’s van de academie, eindejaarsexpo) Eerste tentoonstelling:  ‘Breughel’ in de gangen van de academie, wellicht opening op zaterdag 16 november

·         Aan- en afwezigheden: Leerkrachten noteren ieders aanwezigheid, kom goeiedag zeggen bij het binnenkomen en laat a.u.b. weten wanneer je eerder vertrekt. In geval van brand, moeten we niet nodeloos een brandweerman naar je laten zoeken. (We houden 3 brandoefeningen. Je wordt bericht - via onze blog – wanneer we de vluchtweg inoefenen. )
Verwittig steeds op voorhand je afwezigheid aan Bruno en Carla per mail. Indien doktersattest: dit naar Bruno of Carla mailen, zo blijf je administratief in orde.

·         Spreekuur directeur. Enkel op afspraak: Maar … richt je steeds eerst tot je leerkrachten, tot het secretariaat, en als zij geen antwoord kunnen bieden, dan pas afspraak maken met directeur.

·         Blog, met wekelijks ‘kattenbelletje’. Rode berichten: zeker lezen! Groene: berichten van medestudenten. (Leerkracht zal nooit gsm of tel. nr. van student, model of collega aan student geven = wet op privacy)Zwarte berichten: overige tips, wedstrijden, tentoonstellingen, enz. Onze blogmaster is Steven Lots. Berichten voor onze blog vóór woensdagavond zenden naar Carla via mail.

·         Elke student heeft een locker ( niets op of voor je locker leggen) Je werk- en andere kledij berg je daar in op. Vraag je etiketsticker aan Bruno of Carla en haal die oude naamstickers van je kast.

·         Elke student heeft een verticaal deel van een rek om beelden, gerief, een gesloten werkkoffer of werkkist  in te plaatsen. (Boven, midden en onder tekenen met naam en 2019-2020)

·         Wekelijks onderhoud van ons atelier. Wekelijks op een andere dag, bij lesaanvang. Bij voorbeeld indien er onderhoud op zaterdag is en je komt pas in de academie aan om 11 u dan doe je eerst een taak van het onderhoud  alvorens je aan je eigen werk begint, zodat het niet steeds dezelfde studenten zijn die opdraaien voor onderhoud. Zie sjabloon verslag wekelijks onderhoud (op deur berging gereedschap in stilteatelier).

·         afspraken i.v.m. de atelierwerking: Zie plan beeldhouwatelier (op deur berging gereedschap in stilteatelier)
o   stilteatelier met o.a. model (geen luidruchtige machines gebruiken in het stilteatelier!),
o   vuuratelier (om metalen te bewerken) Dit atelier is sinds september een gedeelde ruimte met de smeden,
o   steen- en houtstofatelier (om hout, steen te bewerken, om met machines te werken)
o   atelier met steenstofafzuiging (o.a. machinaal slijpen, schuren in steen)
o   mouleeratelier (mallen in plaaster)
o   berging materiaal en kleiatelier
o   berging metaalkasten en metaalgerief
o   berging gereedschap in het stilteatelier
o   berging armaturen en metaalopslag

·         Modellen: Op dinsdag- en donderdagavond: model voor nieuwelingen, met stap voor stap oefeningen. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag:  model voor de gevorderden. Meer info tijdens de desbetreffende lessen bij Bruno en Carla. Modellen wordt afgeraden om privé voor studenten te poseren!

·         Geldzaken: met ‘gepast’ geld betalen a.u.b.
o   de 35 €/student voor atelierwerking, betaal je bij aanvang van het academiejaar en dient voor een heel jaar een minimum aan ateliergoederen aan te kopen, dus niet om het gerief te kopen om je eigen beelden of mallen mee te maken.
o   plaaster 17 €/zak (Molda3 normaal) kan je bestellen op het secretariaat.  Secretariaat is open van 13 u tot 18 u 30 gedurende de week  en op zaterdag van 9 – 12 u, namiddag tot 14 u 30.
o   klei en was is te koop in ons atelier(Chamotteklei kost momenteel 10 €/pak, rivierklei 7 €/pak, boetseerwas 6 €/kg)
o   kunststoffen worden via een samen aankoop maandelijks aangekocht (vóór welke dag je kan bestellen en wanneer de levering is, wordt aangekondigd op onze blog)

Academiejaar 2019- 2020 staat in ons Beeldhouwatelier in het teken van
… De kracht van STEAM … dit is tevens het thema van de DKO dag. Begin alvast en masse te brainstormen over dit thema. Ideeën posten in de mailbox van Bruno en Carla.

·         We geven adaptief onderwijs, geleidelijkheidsprincipe wordt toegepast én we hebben een leerprogramma voor 1ste, 2 de en de verdere jaren. Dit leerprogramma biedt een houvast.
·         Jury is er voor 4dejaars en laatstejaars op zaterdag 13 juni. Bespreek met je leraars wat wordt verwacht.
·         Wie niet slaagt in de eerste vier jaren van de vierde graad Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst mag zijn opleiding niet verderzetten (m.a.w. kan zich niet meer inschrijven voor de vervolgcursus van 2 jaren beeldhouwen).
Evaluatiebesprekingen gebeuren aan de hand van evaluatieformulieren (met handtekening van leraar en student) Eerste ronde = vanaf 16 november, tweede ronde is vanaf 10 maart. (zie alweer blog, rode berichten) We evalueren ieders ‘sfeer’ aan de hand van 6 waarden:
- kunstenaar,
- onderzoeker,
- performer,
- samenspeler,
- unieke ik,
- vakman.
Door een grondig evaluatiegesprek krijg je als student zicht op waar je staat op een bepaald moment. Tevens is het aanvinken door de leerkracht en het invullen van het evaluatieformulier door zowel student, als leraar een manier om een waardevol gesprek aan te gaan en een manier om de kwaliteit van ons beeldhouwatelier te bewaken.
·         Eindejaarsexpo van en voor elke student: van 19/06 t/m 23/06
·         Jaarplanning: Wat, wanneer, waar, … wordt steeds bekendgemaakt via rode berichten  op onze blog (suggesties voor workshop, lezing, kunstenaarsbezoek, uitstap, zijn welkom).
o   Demo: 1 oktober: gebruik vacuumtoestel
o   Uitstap: Brancusi 26 oktober: Schrijf je nu in (gids van Bozar moet op voorhand worden besteld),  Parijs 16 november
o   Zinnekeparade 16 mei 2020. Wie wil meewerken aan de parade laat het meteen weten aan Bruno … het thema is wolven
o   tentoonstelling : Brueghel half november, De kracht van STEAM half februari
o   nieuwjaarsfeest 18/01, perenboomdrink 14/03
o   cross-over vanaf 2de trimester
o   workshop
o   lezing
o   bezoek aan kunstenaar

Het studentenaantal blijft groeien. Onze academie telt voor het eerst in het 49 jarige-bestaan meer dan 1000 studenten.
Bewijs: hoog aantal nieuwe studenten in ons beeldhouwatelier: Omdat alles nog nieuw is voor jullie, je nog niet weet wat je waar kan vinden …  de wachtrij bij de leraar soms lang is … kan je op dinsdagavond en donderdagavond komen ( zie lessenrooster), omdat dan de aandacht van de leraar eerst en vooral naar de eerstejaars gaat.
Als student beeldhouwen kan je steeds rekenen op mekaars hulp om bij voorbeeld een tafel te verplaatsen, of om je werkstuk terug in de rek te zetten. Zo zijn wij beeldhouwers. We zijn lief voor mekaar.

Ons beeldhouwatelier is een veelzijdig atelier - geen eenvoudige klas -  omwille van de verscheidenheid aan materialen en technieken. Wanneer we met z’n allen respect hebben voor onze gereedschappen , én voor mekaar, dan is ons atelier een veilige biotoop waar je je naar hartenlust kan uiten om de toekomst vorm te geven.

Succes !
Bruno en Carla




Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023