Peter De Cupere

Geurkunstenaar Peter De Cupere heeft solotentoonstelling in Concordia, Enschede (Nederland)
Artiste du parfum Peter De Cupere fait son expo solo à Concordia, Enschede (Hollande)

Van 1 december 2013 tot 2 maart 2014 loopt de tentoonstelling 'The Art of Smelling, Olfactory Art Research' van Peter De Cupere, die gekend is om zijn werken met geur. 

Du 1 décembre 2013 jusqu’au 2 mars 2014 il ya l’expo ‘The Art of Smelling’, Olfactory Art Research’ de Peter De Cupere, qui est conu pour ses oeuvres parfumés.
Infos:
www.peterdecupere.net
www.concordia.nl/...


De tentoonstelling is opgevat als een onderzoekstentoonstelling. Bezoekers maken zelf deel uit van de tentoonstelling. Van hen wordt veel interactiviteit verwacht. 
In 'The Lab' dienen ze eerst zich aan te kleden als een onderzoeker om vervolgens een aantal planten te ontdekken waarbij de geur een misleidend karakter heeft, maar tegelijkertijd ook een waarachtigheidsgevoel creëert. Daarnaast kan men ook zelf aan de slag met een reageerbuisje en kruiden en het gemaakte resultaat mee als onderdeel van de tentoonstelling laten gelden.
De Cupere maakt gebruik van de associatieve kracht van geur en de nauwe band tussen geur en geheugen. Wanneer iemand iets bekends ruikt treedt er een onbewust, niet-beïnvloedbaar proces in werking dat herinneringen oproept uit het geheugen. Door beeld te combineren met geur wordt De Cuperes kunst voor ieder een persoonlijk unieke, metazintuigelijke ervaring die verder gaat dan alleen zien of ruiken. 
Zo zal de toeschouwer een eigen context inbeelden bij het werk 'Scratch & Sniff to imagine the colours of this world'. 'Scratch & Sniff to imagine the colours of this world' is Peter De Cuperes laatste werk. Het werk gaat over hoe een geur in relatie tot een kleur een bepaald beeld kan opwerpen en hoe herinnering een belangrijk onderdeel is van deze geurervaring.
Over herinnering spreken brengt ons bij het werk 'Cocoon'. 'Cocoon' is een herwerking van een ouder werk uit 2000, 'My Soft World, in Honour of my Mother'. 
Peter de Cupere leidt je in 'The art of smelling' van de aardse natuur naar hemelse wolken. Het begint laag bij de grond met het werk 'Heaven'. Ondanks dat de naam eerder naar hogere oorden verwijst, confronteert De Cupere de bezoeker met de geur van de hemel, welke voor hem heel aards is.
Vijf grote geurinstallaties waarvan drie speciaal voor deze tentoonstelling werden gebouwd, scent sculptures, scent paintings, smell devices, tekeningen en een video geven je inzicht in de denkwereld van de kunstenaar.
Info:
Van 1 december 2013 tot 2 maart 2014
Curator: Yasmijn Jarram
www.peterdecupere.net
www.concordia.nl/...


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023

Enrique Karabitian nodigt je uit op zijn tentoonstelling