Bericht 6 (rood): De gedeelde ruimte van ons metaal-atelier.

Bericht 6 (rood): De gedeelde ruimte van ons metaal-atelier.

 
Sinds 3 september delen we ons metaal- atelier met de smeden.  In de vakantie verhuisden zij hun hebben en houwen naar ons vuur-atelier. Nu staan er dus hun werkbanken, bankvijzen, lasschermen, praktische machines, enz. waar ook de beeldhouwers een jaar lang gebruik van mogen maken. 
 

Herinner: Op het einde van vorig schooljaar werd op directieniveau beslist dat het atelier smeden voor een jaar dicht gaat, omdat de filterinstallatie moet vervangen worden. Daardoor moest er op zoek gegaan worden naar een andere locatie voor het atelier, om de studenten smeden niet in de kou te laten gedurende de periode van de werken. Er werd beslist om het atelier smeden te verhuizen naar het beeldhouwatelier. Door de beperkingen qua infrastructuur, zullen zij zich toeleggen op koud smeedwerk in ons metaal-atelier.
 
Welke gevolgen kunnen we verwachten?

Geen vaste werktafels meer in het metaalatelier: op het einde van de les wordt de werkplek ontruimd voor de volgende student. Voor de opslag van de werkstukken van de metaal-beeldhouwers maakten we tijdens de vakantie onze voormalige moulageruimte leeg.
 
Er kunnen meer mensen aan het werk zijn ‘s avonds en op zaterdag.
 
Het voordeel hiervan is dat er gespecialiseerde technisch opvolging zal zijn in het atelier metaal:
· Verspanen: zagen, vijlen, hakken, boren, schroefdraad tappen;
· Vervormen van dunne profielen: buigen en torsen;
· Vervormen van dunne plaat (Staal, arm-co of koper): plooien, buigen, stuiken en rekken van plaat; form folding;
· Verbinden: (blind)klinken, banden, aanplatten, schroeven, lassen, braseren;
· Afwerken en decoratie: borstelen, schuren, patineren, vergulden, damasquineren, structureren, polijsten.
 
De lockerruimte zal moeten beperkt worden tot 1 kast per persoon. En al wat boven op de lockers ligt dien je te verhuizen naar jouw deel van een rek of naar de vuilbak of neem je terug mee naar huis.
 
Voor de studenten die in metaal werken zal er een strikte opvolging zijn door de leraars smeden Peter en Philip: instructie in gebruik van machines, dragen van veiligheidskledij,…
 
De leraars beeldhouwen gaan zich in het metaal-atelier concentreren op artistiek begeleiden.
De studenten die in de overige ruimtes aan het werk zijn, kunnen op een intensievere beschikbaarheid van Carla en Bruno rekenen.
 
Tenslotte…

Voordeel van de inkanteling van smeden in ons beeldhouwatelier is dat we tijdens de vakantie onze eigen opslag- en atelierruimtes efficiënter verdeeld hebben  i.f.v. de werkplek: kleiruimte, mouleerruimte, gereedschapsruimtes, algemene voorraadruimte, metaalopslag en opslag voor werken in wording, armaturen,… zullen dichter bij je werkplek komen.

De veranderingen kunnen misschien tijdelijk voor hinder zorgen, maar daar staat eveneens een meerwaarde tegenover. We hopen dat je deze positieve kanten mag zien en komt ontdekken!
 
 
 
Hartelijke groet,
 
Carla en Bruno

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023

Enrique Karabitian nodigt je uit op zijn tentoonstelling