Bericht 1 (rood): Toelichting omtrent controle van machines door onze veiligheidsadviseur.


Toelichting omtrent controle van machines door onze veiligheidsadviseur.

Onze veiligheidsadviseur heeft op zaterdagnamiddag  12/11/16 een deel van de machines gecontroleerd. Hij heeft doorgewerkt tot 18 u. Waarvoor eveneens dank aan de studenten die hielpen met het aanbrengen van machines, uitpakken en klaar houden van machines met alles erop en eraan, handleidingen, CE-attesten, enz.  en het weer wegbergen van alles, zodat onze veiligheidsadviseur op een minimum van tijd zéér véél machines van studenten kon controleren.
We wachten nu op een gedetailleerd verslag van onze veiligheidsadviseur en we weten momenteel nog niet wanneer de rest van de machines in ons atelier gecontroleerd zal worden. We houden je op de hoogte !  
Aan de hand van het verslag van onze veiligheidsadviseur zal nagegaan worden -  in overleg met de atelierleraars - welke afgekeurde machines eerst worden aangepakt. Onze directeur neemt de eindbeslissing.  Om afgekeurde machines conform de huidige wetgeving te krijgen, is er budget voorzien.  
Voor alle duidelijkheid: Het ateliergeld van 35 € /per student dat jullie betaalden, wordt niet gebruikt om machines te herstellen, machines te onderhouden, veiligheidsmiddelen aan te kopen, machines te vervangen,  in nieuwe machines te investeren of voor infrastructurele werken uit te voeren. Het ateliergeld van 35 €/ per student  wordt besteed aan verbruiksgoederen in het beeldhouwatelier. Bij voorbeeld voor het aankopen van ijzerdraad, vijlenborstel, rol kippengaas, freeskes, boortjes, PBM’s om eens iemand uit de nood te helpen omdat hij zijn eigen persoonlijke beschermingsmiddelen vergat: beschermbril, handschoenen of gehoorbescherming , aankoop hamers, tangen, beitels, een fles PVA, PST3, schellak, enz. 

Advies van onze veiligheidsadviseur: 
·         CE- conformiteit: papieren verklaring kunnen voorleggen (zit meestal in de handleiding). Een CE-teken op toestel volstaat niet. Vb van de Weller soldeerbouten kon niemand de CE-conformiteitsverklaring voorleggen. 
·         Handleidingen: elke machine die zaterdag door jullie werd aangeboden was in orde met de handleiding.
·         Snoer: moet intact zijn, laat je herstellen door een vakman ( dus geen plakband). Snoeren wikkel je niet rond de machine, want het snoer slijt snel en kan voor kortsluiting zorgen.
·         Stekker: laat je herstellen door een vakman. Een haakse slijper is een dubbel geïsoleerd toestel en dan mag er bij herstelling geen stekker worden gebruikt met aarding. 
·         Las klem van lastoestellen: niet gebruiken om je laselektrode op aan te strijken. Strijk aan op een stuk metaal. 
·         Onderhoud machines: een enkele machinekoffer leek eerder op een vuilbak dan op een machinekoffer, haakse slijper stofvrij opbergen, kettingzaag kuisen alvorens op te bergen, warme luchtblazer plakvrij opbergen, schijf verwijderen in haakse slijper na gebruik, beschermkap, handvat, onder- en boven flens  steeds terug op haakse slijper plaatsen alvorens weg te bergen, alle onderdelen terug bij de machine wegbergen (stofzuigerzak bij schuurmachine of houder van de soldeerbout bij de soldeerbout),  defect aan een toestel meteen melden aan leerkracht.
·         Verwarmingsplaten werden afgekeurd wanneer de temperatuur niet geregeld kon worden. 
·         Een groot deel van de toestellen (zelfs recent aangekochte)werd afgekeurd omdat zij niet conform de huidige wetgeving zijn die in de academie moet toegepast worden:  toestellen die zich niet uit zichzelf uit schakelen na het nabootsen van een stroomuitval werden afgekeurd om in de academie te gebruiken, omdat ze niet voldoen aan de huidige wetgeving die in de academie moet toegepast worden. 
·        Haast alle accu-machines (vb schroefboormachine), multitool machines (vb Fein) en lasposten - welke jullie zaterdag aanboden - waren allemaal in orde. 

Beste beeldhouwers, nu is het wachten op een gedetailleerd verslag van onze veiligheidsadviseur, zodat we constructief kunnen handelen. 
We brengen je op de hoogte van zodra we bericht ontvangen wanneer de rest van de machines van ons atelier gecontroleerd zal worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willy Van Den Dorpe

Bericht 3 (rood): Thema REMAKE, de dag van het DKO, Deeltijds Kunst Onderwijs, op zaterdag 19 februari

Uitslagen jury Beeldhouwen en ruimtelijke kunst, juni 2023